Η 10η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως η παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας και φέτος είναι αφιερωμένη στην πρόληψη της αυτοκτονίας.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ υπολογίζεται πως κάθε χρόνο 800.000 άνθρωποι παγκοσμίως βάζουν τέλος στη ζωή τους, ενώ η αυτοκτονία θεωρείται η δεύτερη σε σειρά αιτία θανάτου για άτομα ηλικίας από 15 έως 25 ετών.
Αν και η πράξη αυτοκτονίας έχει συνδεθεί στενά με τα προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και η εξάρτηση από το αλκοόλ, οι έρευνες δείχνουν ότι πολλές πράξεις αυτοκτονίας καταγράφονται γενικά, σε πολύ στρεσογόνες καταστάσεις ή κρίσεις, όπως οι σοβαρές οικονομικές δυσχέρειες, το διαζύγιο, ή οι περιπτώσεις χρόνιας ασθένειας και χρόνιου πόνου.
Αντίστοιχα, άτομα που έχουν βιώσει πολέμους, μεγάλες καταστροφές, βία, κακοποίηση, απώλεια ή απομόνωση είναι πολύ πιθανό να αναπτύξουν αυτοκτονική συμπεριφορά, ενώ τα ποσοστά αυτοκτονίας αυξάνονται μεταξύ ευάλωτων κοινωνικά ομάδων που βιώνουν τον στιγματισμό και τη διάκριση.
Κάθε πράξη αυτοκτονίας αποτελεί μία τραγωδία όχι μόνο για την οικογένεια του αυτόχειρα, αλλά και για την ίδια την κοινωνία στο σύνολο της. Το στίγμα δε, που ακολουθεί τα προβλήματα ψυχικής υγείας και τις πράξεις ή τις απόπειρες αυτοκτονίας, αποθαρρύνει τα άτομα που υποφέρουν και τις οικογένειες τους, να μιλήσουν ανοικτά για το πρόβλημα και να ζητήσουν βοήθεια.
Σε αυτά τα πλαίσια ο ΚοιΣΠΕ Ηλιοτρόπιο συμμετείχε στην δράση ενημέρωσης και κινητοποίησης για τα ζητήματα ψυχικής υγείας, που διοργάνωσε το Κέντρο Ημέρας Franco Basaglia της ΕΠΑΨΥ με θέμα «ας μιλήσουμε για τον ελέφαντα μες το δωμάτιο». Ο ελέφαντας μες στο δωμάτιο, είναι μια φράση που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια δυσλειτουργική και πολύ εμφανή κατάσταση, την οποία παρότι αναγνωρίζουμε, παριστάνουμε ότι δεν συμβαίνει. Ακριβώς σαν να υπάρχει στο δωμάτιο ένας ελέφαντας και να κάνουμε ότι αγνοούμε την ύπαρξη του, παρότι η παρουσία του έχει ουσιαστικά καταλάβει όλο μας τον χώρο.
Τόσο η αυτοκτονία όσο και τα προβλήματα ψυχικής υγείας αντιμετωπίζονται με την έγκαιρη ενημέρωση και πρόληψη. Η ψυχική μας υγεία δεν αποτελεί μια ανάγκη πολυτελείας, είναι το ίδιο σημαντική και απολύτως συνδεδεμένη με τη γενική μας υγεία. Ας τη φροντίσουμε.