2o ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

Ενδιαφέροντα

Το σωματείο ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας "ΑΥΤΟΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ" διοργανώνει τον Δεκέμβριο του 2018 το 2ο Σεμινάριο Ενδυνάμωσης "από λήπτες για λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας"

Το σωματείο "Αυτοεκπροσώπηση" αποτελεί αναγνωρισμένο σωματείο από τις 24 Σεπτεμβρίου του 2007 οπότε και εκλέχτηκε το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο από λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Το σωματείο ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Ομάδας Αυτοβοήθειας που λειτουργούσε στο Κέντρο Κοινωνικού Διαλόγου της Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε. μετά από συνεργασία με μέλη, πρώην και νυν, του Ευρωπαϊκού Δικτύου Χρηστών και Επιζησάντων της Ψυχιατρικής (Ε.Ν.U.S.P.).

Σκοπός του Συλλόγου "Αυτοεκπροσώπηση" είναι η ενδυνάμωση της ικανότητας αυτοεκπροσώπησης των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, ώστε να διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, στη διαμόρφωση ισότιμων ευκαιριών ένταξης και στην χάραξη των αναγκαίων πολιτικών για την ενσωμάτωση στην αγορά εργασίας. Ο προγραμματισμός των ενεργειών του σωματείου στα πλαίσια του προγράμματος προβλέπει τα εξής:

  • Σωματεία με λήπτες υπηρεσιών και άλλα Σωματεία από όλους τους φορείς σε όλη τη χώρα για να ενώσουν τις προσπάθειες σε όλη τη χώρα
  • Διοργάνωση εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης σε μεγάλες πόλεις με σύνθημα "ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ"
  • Έκδοση τριμηνιαίας εφημερίδας της οποίας τα μέλη θα εκφράζουν τις απόψεις τους για τα ζητήματα που τους αφορούν
  • Συνεχείς ενημερώσεις και υπομνήματα σε αρμόδιους φορείς για την προώθηση των αιτημάτων τους 
  • Παρεμβάσεις και συνηγορία για τα δικαιώματα των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας
  • Συνεργασίες με Φορείς του εξωτερικού για ανταλλαγή εμπειριών    

Το Σωματείο δεν στηρίζεται σε συγγενικά πρόσωπα ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας ή επαγγελματίες της ψυχικής υγείας, αλλά χαρακτηρίζεται από την ανεξάρτητη και αυτόνομη δράση του σε θέματα που αφορούν τα άτομα με ψυχοκοινωνικές δυσκολίες σύμφωνα με τις αρχές του  European Net of Users and Survivors of Psychiatry (E.N.U.S.P.)

Το Σωματείο "Αυτοεπροσώπησης" θα πραγματοποιήσει τον μήνα Δεκέμβριο στην Αθήνα, το 2ο Σεμινάριο Ενδυνάμωσης Ατόμων με Ψυχοκοινωνικές Δυσκολίες, σε συνέχεια του σεμιναρίου που είχει πραγματοποιηθεί στην Άμφισσα τον Δεκέμβρη του 2017, μετά από πρόταση της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας, η οποία είχε υλοποιήσει σχετική πρόταση του οργανισμού Mental Health Europe (MHE). Ένα ακόμη αντίστοιχο σεμινάριο πραγματοποιήθηκε την περασμένη χρονιά στη Γαλλία.

Το σεμινάριο έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018 (θα ενημερωθείτε στο αμέσως επόμενο διάστημα για τον χώρο διεξαγωγής). Οι εργασίες του σεμιναρίου θα διεξαχθούν από το πρωί του Σαββάτου μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής. Θα προηγηθεί εκδήλωση υποδοχής την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, για αυτό προτείνεται οι συμμετέχοντες να βρίσκονται στην Αθήνα μία ημέρα πριν την έναρξη των εργασιών. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει αναρτηθεί και το πρόγραμμα του σεμιναρίου.

Είναι σημαντικό το σεμινάριο να αποτελέσει χώρο συνάντησης, κινητοποίησης, γνωριμιών και επικοινωνίας χωρίς τη συνεχή παρουσία φροντιστών και επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Άλλωστε πρόκειται για ένα σεμινάριο από λήπτες για λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Για το σκοπό αυτό αναμένεται άμεσα η δήλωση ενδιαφέροντος όσων θέλουν να πάρουν μέρος όπως και ιδέες /προτάσεις από ομάδες ή μεμονωμένα άτομα που λαμβάνουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας  και από άλλες οργανώσεις ατόμων με ψυχοκοινωνικές δυσκολίες, προκειμένου να διαμορφωθεί το περιεχόμενο του σεμιναρίου κατά τέτοιο τρόπο, που να ανταποκρίνεται στις προτεραιότητες των ίδιων των συμμετεχόντων, συμπεριλαμβάνοντας θέματα που τους αφορούν και τρόπους διαχείρισης τους.

Οι δηλώσεις ενδιαφέροντος και οι προτάσεις αναμένονται έως 10/09/2018.

Δήλωση ενδιαφέροντος στην ηλεκτρονική διεύθυνση : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   

 

Πηγή φωτογραφίας άρθρου : unsplash.com

Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης

Συνεργαζόμενος Φορέας

    

Συνεργαζόμενες Επιχειρήσεις