ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ 2018

Ανακοινώσεις

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ «ΝΕΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ»

Η 10η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας. Εορτάστηκε για πρώτη φορά το 1922 κατόπιν πρωτοβουλίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας. Στόχος αυτής της μεγάλης γιορτής είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση  του κοινού για τις ψυχικές ασθένειες και την αντιμετώπιση τους αλλά και η προαγωγή της ψυχικής υγείας γενικότερα.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα για την Ψυχική Υγεία είναι αφιερωμένη στους «νέους και την ψυχική υγεία σε έναν κόσμο που αλλάζει», με σκοπό να καταδείξει την αναγκαιότητα δημιουργίας επιπλέον  υπηρεσιών ψυχικής φροντίδας για τους νέους, οι οποίες θα ανταποκρίνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στα ζητήματα που εκείνοι αντιμετωπίζουν. Σύμφωνα με την έκθεση του World Federation for Mental Health (WFMH), με αφορμή τη παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας , οι νέοι σήμερα καλούνται να αντιμετωπίσουν επιπλέον στρεσογόνους παράγοντες σε σχέση με παλαιότερα,  όπως τραυματικές εμπειρίες, βία,  προκατάληψη,  σοβαρές ψυχικές διαταραχές, αλλά και το  φαινόμενου του εκφοβισμού (bullying)  που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Τέτοιοι  παράγοντες αυξάνουν κατά πολύ τις πιθανότητες για ένα άτομο, να εμφανίσει στη συνέχεια της ζωής του σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας.

“Η αυτοκτονία αποτελεί την δεύτερη αιτία θανάτου μεταξύ ατόμων  15-29 ετών σήμερα” -World Health Organization

“Κάθε δέκα λεπτά, κάπου στον κόσμο ένα ανήλικο κορίτσι πεθαίνει εξαιτίας της βίας” -United Nations Childrens Fund

To 83% των νέων ανθρώπων αναφέρουν ότι το bullying έχει καταστροφική επίδραση στην αυτοεκτίμηση τους” – ditchthelabel.org

“Ένας στους πέντε νέους πάσχουν από ψυχική διαταραχή, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 20% του συνολικού πληθυσμού. Παρόλα αυτά μόνο το 4% της συνολικού προϋπολογισμού της υγείας δαπανάται στην ψυχική υγεία.”-teenmentalhaelth.org

“Έρευνα σε  100 περίπου διεμφυλικούς νέους, ηλικίας μεταξύ 12-24 ετών, έδειξε ότι το 51% αυτών έχει σκεφτεί να αυτοκτονήσει, ενώ το 30% αυτών έχει πραγματοποιήσει απόπειρα τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.” -Center for Transyouth Health at Childrens Hospital Los Angeles

Οι νέοι σήμερα φαίνεται να είναι πιο εκτεθειμένοι σε κινδύνους από ποτέ άλλοτε. Οι διεθνείς ειδήσεις αναφέρουν διαρκώς περισσότερες ιστορίες βίας και παρότι τις περισσότερες φορές αφορούν ενήλικες,  δυστυχώς εμπλέκονται παιδιά και έφηβοι.  Το φαινόμενου του εκφοβισμού (bullying), είτε πρόκειται για φυσικό είτε για ηλεκτρονικό εκφοβισμό, μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχει μετατραπεί σε μία από τις μεγαλύτερες απειλές των νέων από τη στιγμή που ξεκινούν το σχολείο. Περίπου το 25% των παιδιών γίνονται θύματα εκφοβισμού λόγω της εμφάνισης τους, το 25% λόγω των σεξουαλικών τους προτιμήσεων ενώ το 25% των παιδιών έχουν δεχθεί bullying λόγω της εθνικότητας τους. Πρόκειται για ένα ζήτημα που  επιδρά καταλυτικά μόνο στην αυτοεκτίμηση των νέων, στην εκπαίδευση τους (αφού για πολλούς ο εκφοβισμός γίνεται αιτία να εγκαταλείψουν το σχολείο), όπως και στην σωματική και ψυχική τους υγεία.

Όλοι ξέρουμε πόσο συνταράζουν έναν νεαρό ενήλικα οι μεγάλες αλλαγές στο σώμα, την κοινωνική ζωή ή  στο σχολείο και τις ευθύνες  που έρχονται στην εφηβική ηλικία, πόσο δε μάλλον όταν όλες αυτές οι αλλαγές συνοδεύονται και από την εμφάνιση μιας ψυχικής διαταραχής. Οι έρευνες δείχνουν ότι τουλάχιστον οι μισές ψυχικές διαταραχές εμφανίζονται περίπου στα 14 έτη, ενώ το 75% των ψυχικών διαταραχών εμφανίζονται μέχρι τα 24 έτη. Οι διαταραχές που αντιμετωπίζουν συχνότερα οι έφηβοι είναι  κατάθλιψη, η διπολική διαταραχή και η σχιζοφρένεια. Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη παρέμβαση μπορούν να μειώσουν δραστικά τις επιπτώσεις των ψυχικών διαταραχών.  

Ακόμη μεγάλος αριθμός νέων διερευνά και ανακαλύπτει την ταυτότητα του και τις σεξουαλικές προτιμήσεις του κατά τη διάρκεια της εφηβείας, με αποτέλεσμα πολλές φορές τις δραματικές αλλαγές στην καθημερινότητα τους, στις σχέσεις τους και την πραγματικότητα τους γενικότερα. Πολλές φορές τα άτομα στιγματίζονται και περιθωριοποιούνται λόγω των σεξουαλικών τους προτιμήσεων, ή ακόμη χειρότερα γίνονται θύματα εκφοβισμού και βίας.

Αν σε αυτά προσθέσουμε τον τεράστιο αριθμό προσφύγων, εξαιτίας των πολέμων και των  εχθροπραξιών, τότε καταλήγουμε ότι ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός παιδιών αντιμετωπίζει σε σταθερή βάση τη βία, τις καταστροφές, τις κακουχίες και τον θάνατο.

Σε συνέχεια όλων των παραπάνω, οδηγούμαστε στα σημερινά δεδομένα, όπου οι έρευνες δείχνουν, ότι η αυτοκτονία αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου στους νέους. Σήμερα με τις τεράστιες προόδους στις τεχνολογίες, τις επιστήμες και την υγεία και σε όλους τους τομείς, θα έλεγε κανείς, ότι ο κόσμος θα έπρεπε να είναι πιο ασφαλής από κάθε άλλη φορά στην ιστορία το. Κι όμως σήμερα τα παιδιά και οι έφηβοι , αποτελούν εκείνο το κομμάτι του πληθυσμού που αντιμετωπίζει τους περισσότερους κινδύνους.

Με αφορμή λοιπόν αυτά τα ευρήματα, η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας για το 2018, επικεντρώνεται στους νέους και τις ανάγκες τους, καθώς όλα όσα βιώνουν τα παιδιά και έφηβοι, θα έχει καταλυτική επίδραση στην ψυχική υγεία τους και ως ενήλικες. Η ενημέρωση και η προαγωγή της ψυχικής υγείας θα πρέπει σύντομα να είναι κάτι τόσο διαδεδομένη όσο και τα υπόλοιπα ζητήματα υγείας. Κανείς δε θα πρέπει να ντρέπεται, να διστάζει ή να φοβάται να μιλήσει και να ζητήσει βοήθεια για τις ψυχικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας θα πρέπει να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν με τρόπο που να αγγίζουν τις πραγματικές ανάγκες των σημερινών νέων ενώ παράλληλα όλοι μαζί θα πρέπει να μάθουμε να αφουγκραζόμαστε τα μηνύματα που μας στέλνουν τα παιδιά και οι έφηβοι.  Οι νέοι άνθρωποι αποτελούν το μέλλον μας, ας φροντίσουμε να είναι ένα μέλλον γεμάτο ελπίδα.

 

 

Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης

Συνεργαζόμενος Φορέας

    

Συνεργαζόμενες Επιχειρήσεις