Ομάδας Εργασιακής Προετοιμασίας

Ανακοινώσεις

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο πρώτος κύκλος της Ομάδας Εργασιακής Προετοιμασίας 2019!

Την Τετάρτη 12/6/2019 ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Ομάδα Εργασιακής Προετοιμασίας (Job Club) 2019 διάρκειας τριών μηνών, που είχε σκοπό την εκπαίδευση, ενδυνάμωση και προετοιμασία ατόμων με ψυχοκοινωνικές δυσκολίες για την αγορά εργασίας.

Υπενθυμίζουμε ότι σκοπός της συγκεκριμένης ομάδας είναι να αξιοποιηθούν οι γνώσεις, τα ταλέντα και τα δυνατά σημεία των υποψηφίων, αλλά και να ενδυναμωθούν όσα σημεία ενδεχομένως παρακωλύουν την  προσπάθεια των ενδιαφερομένων, να αποκτήσουν και να διατηρήσουν μια θέση στην αγορά εργασίας. Μέσα από ένα διαδραστικό πρόγραμμα, με βιωματικές ασκήσεις και οπτικοακουστικό υλικό, αναλύουμε  μια μεγάλη θεματολογία ζητημάτων που μπορεί να απασχολήσουν τους λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας κατά τα πρώτα επαγγελματικά τους βήματα, ώστε να είναι όσο το δυνατό περισσότερο προετοιμασμένοι στο νέο τους αυτό ξεκίνημα. Οι ομάδες διενεργούνται σε δύο κύκλους ανά έτος, και κάθε κύκλος ολοκληρώνεται σε περίπου 15 εβδομαδιαίες συναντήσεις, ανάλογα με τις ανάγκες των συμμετεχόντων.

Και σε αυτή την ομάδα ασχοληθήκαμε με τα ζητήματα που απασχολούν τους ενδιαφερόμενους κατά την επιστροφή ή το ξεκίνημα τους στην απασχόληση. Πως συντάσσουμε ένα δελεαστικό βιογραφικό, πως εξασφαλίζουμε μια καλή παρουσία στην συνέντευξη , πως διαχειριζόμαστε τα συμπτώματα μας ή τις αγχογόνες καταστάσεις στην εργασία, πως προγραμματίζουμε αποτελεσματικά τον χρόνο και τις αρμοδιότητες μας, ποια επαγγέλματα θα μου ταίριαζαν με βάση τις δεξιότητες και τα ταλέντα μου, είναι μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά θέματα της ομάδας. Φυσικά όπως σε κάθε Ομάδα Εργασιακής Προετοιμασίας λειτουργήσαμε με βάση τις ανάγκες των μελών εισάγοντας εμβόλιμα θέματα που μας πρότειναν τα ίδια τα μέλη.

Άλλη μια μοναδική εμπειρία ολοκληρώθηκε με εξαιρετικά αποτελέσματα! Δύο από τα μέλη μας, πριν ακόμα η ομάδα σημάνει τη λήξη της, ξεκίνησαν να εργάζονται και μάλιστα μετά από μεγάλη περίοδο εργασιακού κενού, ένα στο συνεργείο καθαρισμού του ΚοιΣΠΕ Ηλιοτρόπιο και ένα πάνω στον τομέα των σπουδών του, τη φυσικοθεραπεία. Άλλα δύο μέλη ξεκίνησαν τις διαδικασίες για τις εγγραφές τους σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, για πτυχίο και μεταπτυχιακό αντίστοιχα, αφού επέλεξαν να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο το βιογραφικό τους κι έτσι να αυξήσουν τις πιθανότητες για την εύρεση μιας θέσης εργασίας στον επαγγελματικό τομέα της προτίμησης τους.

Για πολλούς ωστόσο οι στόχοι της ομάδας δεν ήταν αυτή καθαυτή η εύρεση εργασίας. Άλλωστε και για εμάς ως Γραφείο Υποστηριζόμενης Απασχόλησης η εύρεση εργασίας δεν είναι ούτε αυτοσκοπός, ούτε το μόνο ζητούμενο της Ομάδας Εργασιακής Προετοιμασίας. Σημαντικό μέρος της όλης διαδικασίας είναι τα πολύ πρώτα βήματα ενός ωφελούμενου στην προετοιμασία του για την επαγγελματική αποκατάσταση, όπως το να πιστέψει ξανά στις δυνάμεις του, αφού φυσικά τις ανακαλύψει. Είναι απόλυτα αναγκαίο για ένα άτομο να καταφέρει να εντοπίσει με ρεαλισμό και υπευθυνότητα τα προσωπικά του δυνατά και αδύναμα σημεία, τις δεξιότητες, τις ανάγκες, τα ταλέντα του. Είναι πολύ σημαντικό επίσης να κατακτήσει ακόμα και μικρότερους και πιο πρακτικούς στόχους, όπως το να χρησιμοποιεί με άνεση τα ΜΜΜ, το να μπορεί να παρίσταται και να ολοκληρώσει με συνέπεια μία τρίμηνη ομάδα, το να μην φοβάται να συνδιαλλαγεί με άλλους, το να έχει το θάρρος να υπερασπιστεί τη γνώμη του ή να ρωτήσει κάτι που δεν του είναι ξεκάθαρο. Όλα αυτά αποτελούν απαραίτητα εφόδια για οποιοδήποτε περιβάλλον εργασίας κι αν επιλέξει τελικά ο ενδιαφερόμενος.

Μία ακόμη σημαντική παράμετρος για τις ομάδες μας είναι οι μοναδικοί στόχοι του κάθε ωφελούμενου. Δεν ξεκινούν όλοι οι άνθρωποι την κούρσα τους από το ίδιο σημείο εκκίνησης, δεν αντιλαμβάνονται όλοι τις δυσκολίες τους με τον ίδιο τρόπο και η κορυφή για τον καθένα είναι μια πολύ προσωπική του υπόθεση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάθε φορά η Ομάδα Εργασιακής Προετοιμασίας να είναι μία ομάδα «πολλών ταχυτήτων» και αυτή ακριβώς η ιδιότητα της να εμπεριέχει όλα της τα μέλη ισότιμα, είναι που την κάνει μοναδική και αποτελεσματική. Σε αυτή την ομάδα συνυπάρχουν διαφορετικές δυσκολίες, διαφορετικές ιστορίες, διαφορετικές δεξιότητες και αδυναμίες, διαφορετικοί στόχοι. Κάθε μέλος προσφέρει τη δική του γνώση και εμπειρία ενώ παράλληλα θέτει τους δικούς του στόχους σε σχέση με την ομάδα. Όσο περισσότερους από τους στόχους πετυχαίνουν οι ωφελούμενοι της ομάδας, τόσο πιο προετοιμασμένοι, ενδυναμωμένοι και σίγουροι προχωρούν στα επόμενα βήματα της επαγγελματικής αποκατάστασης τους.

Συνολικά όμως αυτά που κατέκτησαν τα μέλη της ομάδας μπορούν να αποτυπωθούν καλύτερα με τα δικά τους λόγια.

Τι κερδίσατε από την Ομάδα Εργασιακής Προετοιμασίας

«Αυτοπεποίθηση και οικειότητα με τους άλλους»

«Εδώ είδα τα αποτελέσματα της δουλειάς που έχω κάνει τόσο καιρό, ένιωσα πράγματα και ξεφοβήθηκα την αλληλεπίδραση»

«Κοινωνικοποιήθηκα, βρέθηκα σε μία ομάδα και τα πήγα καλά. Πήρα πραγματική βοήθεια και με το βιογραφικό, ήταν όλα πολύ προσαρμοσμένα στις ανάγκες μας»

«Κατανόηση»

«Μπόρεσα να διαχειριστώ το βάλτωμα μου και τον φόβο της εργασίας»

«Εδώ ένιωσα ότι είχα χρόνο, ότι είχα κατανόηση. Πήρα μια ζεστασιά, μια αγκαλιά, ένιωσα αποδοχή. Αυτή η ομάδα με έβγαλε από το τέλμα.»

«Έχω πάρει πολλά χαρτιά στη ζωή μου πολύ σημαντικότερα από αυτό (τη βεβαίωση παρακολούθησης της ομάδας), αλλά αυτό εδώ το αγαπώ πολύ παραπάνω, γιατί έχει μέσα ανθρώπους και συναισθήματα.»

Άλλη μια υπέροχη ομάδα ολοκληρώθηκε. Μιας και οι ανάγκες όμως δεν σταματούν, ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τον Οκτώβριο (2019) οπότε και θα ξεκινήσει ο επόμενος κύκλος της Ομάδας Εργασιακής Προετοιμασίας. Παρακολουθείτε το site μας και τη σελίδα μας στο facebook για την σχετική ανακοίνωση και τις δηλώσεις συμμετοχής.

Σας ευχόμαστε να έχετε ένα όμορφο καλοκαίρι!

 

 

Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης

Συνεργαζόμενος Φορέας

    

Συνεργαζόμενες Επιχειρήσεις